Qarğıdalını bir də belə yeyin – Görün bağırsaqdakı qurdlar necə tökülür!
Cənubi Koreyalıların sağlam olduğundan xəbərsiz olmarsız. Ayaqüstü nəsə yeməkdən yan qaçan koreyalılar bu cəhətdən ən aşağı göstəricilər arasındadırlar. Onlar aclıq ehtiyaclarını təbii yolla ödəyirlər. Bunlardan biri də qarğıdalıdı.
Koreyalılar səhər yeməyindən əvvəl qarğıdalının dənəciklərini qaynadıb həm suyunu, həm də özünü yeyirlər. Bu üsul metabolizmanı sürətləndirir, eyni zamanda qarğıdalının qaynadılmış suyu həzm sistemini təmizləyir, bağırsaqdakı parazitləri isə tökür. Mədənin turşuluğunu nizama salmaqla qastrit və qıcqırma kimi xəstəliklərin qarşısını alır.
– Qaraciyər bədəndəki bütün yağları toplayaraq xaric edən orqandır. Eyni zamanda, bu orqan xolestrolun səviyyəsinə də təsir edir. Qaraciyər işləmədikdə yağların orqanizmdən atılmaması pis xolestrolun səviyyəsinin yüksəlməsinə zəmin yaradır. Bu isə çox ciddi ürək və damar xəstəliklərinə səbəb olur. Qarğıdalı tərkibindəki doymamış yağlar sayəsində həmin yağın səvviyəsini nizamlayaraq, pis xolestrolun yüksəlməsinin qarşısını alır.
– Bir stəkan qarğıdalının tərkibində 30 qram karbohidrat var. Bu karbohidrat orqanizmin ehtiyacı olan enerjinin 80 faizini təmin edir. Eyni zamanda karbohidrat beyin və sinir heceyrələri üçün olduqca faydalıdır. Mütəxəssislər idman edənlər üçün enerjilərini artırmaq məqsədiylə gündə bir ədəd qarğıdalı yeməyi məsləhət bilir.
– Dəmir çatışmazlığı qan azlığına səbəb olur. B12 və fol turşusu kimi maddələrin əskikliyi müəyyən vaxtdan sonra anemiya kimi ciddi xəstəliyə gətirib çıxarır. B12 ilə zəngin olan qarğıdalı qandakı hüceyrələri yeniləyərək qan azlığının yaşanma riskini azaldır.
– Tərkibindəki liflər sayəsində həzmi asanlaşdıran qarğıdalı qəbzliyə faydalıdır. Bağırsaqların daha sağlam işləməsinə şərait yaradan qarğıdalı iltihabi bağırsaq sindromunun qarşısını alır. Lakin həkimlər bağırsaqları yaxşı işləyən insanların qarğıdalı yeyərkən daha diqqətli olmalarını vurğulayır.
– Gözlərin sağlamlığı üçün beta-karoten və A vitamini vacibdir. Lakin bəzi səbəblərdən dolayı azalan bu 2 maddə ciddi göz xəstəliklərinin yaşanmasına yol açır. Təbiətdə bu iki maddələrlə zəngin olan qida isə qarğıdalıdır.
– Aparılan araşdırmalara görə, qarğıdalı orqanizmdə gəzən sərbəst radikallı hüceyrələrin miqdarını azaldır. Bu təsiri sayəsində DNT-nin quruluşunu qoruyur və xərçəngə səbəb olan şişlərin yaranmasının qarşısını alır. Süd vəzi və qaraciyər xərçəngindən qoruyur.
– Qarğıdalı beyin hüceyrələrinin sağlamlığı üçün faydalı olan timinlə zəngindir. Gələcəkdə yaşana biləcək yaddaşsızlıq kimi xəstəliklərin yaranma riskini azaldır.
– Arıqlamağa kömək etdiyi kimi, kökəlməyə səbəb olan qarğıdalını dietoloqların məsləhəti ilə yemək düzgündür. Çünki hər insanın metabolizma yaşı olduqca fərqlidir.
Paylaş:
Müəllif : Fuad
Tarix:8-08-2023, 15:25
Sikayət
loading...
Загрузка...
Oxşar Xəbərlər
Cənubi Koreyalıların sağlam olduğundan xəbərsiz olmarsız. Ayaqüstü nəsə yeməkdən yan qaçan koreyalılar bu cəhətdən ən aşağı göstəricilər arasındadırlar. Onlar aclıq ehtiyaclarını təbii yolla ödəyirlər. Bunlardan biri də qarğıdalıdı.
Koreyalılar səhər yeməyindən əvvəl qarğıdalının dənəciklərini qaynadıb həm suyunu, həm də özünü yeyirlər. Bu üsul metabolizmanı sürətləndirir, eyni zamanda qarğıdalının qaynadılmış suyu həzm sistemini təmizləyir, bağırsaqdakı parazitləri isə tökür. Mədənin turşuluğunu nizama salmaqla qastrit və qıcqırma kimi xəstəliklərin qarşısını alır.
– Qaraciyər bədəndəki bütün yağları toplayaraq xaric edən orqandır. Eyni zamanda, bu orqan xolestrolun səviyyəsinə də təsir edir. Qaraciyər işləmədikdə yağların orqanizmdən atılmaması pis xolestrolun səviyyəsinin yüksəlməsinə zəmin yaradır. Bu isə çox ciddi ürək və damar xəstəliklərinə səbəb olur. Qarğıdalı tərkibindəki doymamış yağlar sayəsində həmin yağın səvviyəsini nizamlayaraq, pis xolestrolun yüksəlməsinin qarşısını alır.
– Bir stəkan qarğıdalının tərkibində 30 qram karbohidrat var. Bu karbohidrat orqanizmin ehtiyacı olan enerjinin 80 faizini təmin edir. Eyni zamanda karbohidrat beyin və sinir heceyrələri üçün olduqca faydalıdır. Mütəxəssislər idman edənlər üçün enerjilərini artırmaq məqsədiylə gündə bir ədəd qarğıdalı yeməyi məsləhət bilir.
– Dəmir çatışmazlığı qan azlığına səbəb olur. B12 və fol turşusu kimi maddələrin əskikliyi müəyyən vaxtdan sonra anemiya kimi ciddi xəstəliyə gətirib çıxarır. B12 ilə zəngin olan qarğıdalı qandakı hüceyrələri yeniləyərək qan azlığının yaşanma riskini azaldır.
– Tərkibindəki liflər sayəsində həzmi asanlaşdıran qarğıdalı qəbzliyə faydalıdır. Bağırsaqların daha sağlam işləməsinə şərait yaradan qarğıdalı iltihabi bağırsaq sindromunun qarşısını alır. Lakin həkimlər bağırsaqları yaxşı işləyən insanların qarğıdalı yeyərkən daha diqqətli olmalarını vurğulayır.
– Gözlərin sağlamlığı üçün beta-karoten və A vitamini vacibdir. Lakin bəzi səbəblərdən dolayı azalan bu 2 maddə ciddi göz xəstəliklərinin yaşanmasına yol açır. Təbiətdə bu iki maddələrlə zəngin olan qida isə qarğıdalıdır.
– Aparılan araşdırmalara görə, qarğıdalı orqanizmdə gəzən sərbəst radikallı hüceyrələrin miqdarını azaldır. Bu təsiri sayəsində DNT-nin quruluşunu qoruyur və xərçəngə səbəb olan şişlərin yaranmasının qarşısını alır. Süd vəzi və qaraciyər xərçəngindən qoruyur.
– Qarğıdalı beyin hüceyrələrinin sağlamlığı üçün faydalı olan timinlə zəngindir. Gələcəkdə yaşana biləcək yaddaşsızlıq kimi xəstəliklərin yaranma riskini azaldır.
– Arıqlamağa kömək etdiyi kimi, kökəlməyə səbəb olan qarğıdalını dietoloqların məsləhəti ilə yemək düzgündür. Çünki hər insanın metabolizma yaşı olduqca fərqlidir.
Paylaş: