reklam
Regionxeberlericom.az » Cəmiyyət » Yumurtanın sarısı nəyə görə fərqli tonlarda olur?

reklam

Yumurtanın sarısı nəyə görə fərqli tonlarda olur?














Yumurtanın sarısının rəngi toyuğun qidalanmasından asılıdır. Sarının tonu açıq sarıdan tutmuş tünd narıncıya qədər dəyişə bilər və bu, yumurtanın keyfiyyətinə və dadına təsir edə bilir. Foodinfo.az yumurta sarısının rəngini müəyyən edən faktorları təqdim edir :

1. Toyuğun yemi

- Əgər toyuq qarğıdalı, yonca, qırmızı bibər və ya digər bitki mənşəli yemlər yeyirsə, sarısı daha tünd və narıncı olur.

- Buğda və ya düyü əsaslı yemlər veriləndə isə sarısı daha açıq sarı olur.

2. Karotenoidlər (təbii piqmentlər)

- Lutein və zeaksantin kimi karotenoidlər sarının rəngini müəyyən edir.

- Narıncı və tünd sarı rənglər daha çox karotenoid ehtiva etdiyini göstərir, bu da göz və dəri sağlamlığı üçün faydalıdır.

3. Təbii və ya süni əlavələr

- Bəzi fermerlər təbii və ya süni piqmentlər əlavə edərək sarının rəngini daha tünd edə bilərlər.

- Təbii üsullarla tünd sarı əldə etmək üçün marigold çiçəyi, qırmızı bibər və ya qarğıdalı kimi yemlər əlavə edilir.

4. Sərbəst gəzən və ya fabrik toyuqları

- Sərbəst gəzən toyuqlar daha müxtəlif qida yedikləri üçün yumurtalarının sarısı adətən daha tünd və qidalı olur.

- Fabrik toyuqlarının sarısı isə daha açıq tonlarda olur. Sarının tonu qida dəyərinə təsir edirmi?

- Tünd sarı və narıncı yumurta sarıları daha çox karotenoid, omega-3 və antioksidant ehtiva edir.

- Amma zülal və digər qida maddələri baxımından ciddi fərq olmur. Yumurtanın sarısının rəngi qidalanmadan asılıdır və rəngin tünd olması adətən daha çox qida dəyəri ilə əlaqəlidir, lakin yumurtanın ümumi keyfiyyəti daha çox onun təzəliyindən və saxlanma şəraitindən asılıdır.




Paylaş:


Müəllif : Tarix:
18-02-2025, 09:26
Sikayət   


loading...
Загрузка...

Oxşar Xəbərlər