Bu kartoflardan yeməkdə istifadə etmək olmaz – Xəbərdarlıq
Alimlər müəyyən ediblər ki, kartof buxarda bişiriləndə və ya soyutmalananda orqanizm üçün faydalıdır. Lakin bəzən o, sağlamlıq üçün olduqca təhlükəli ola bilər:
Soyuducuda saxlanılan kartof
Soyuducuda saxlanıldıqdan sonra kartofun tərkibindəki nişasta şəkərə çevrilir. Bu cür kartofu diabetdən əziyyət çəkən insanlara istifadə etmək olmaz. Bundan savayı, belə kartof bişirilən zaman tərkibində xərçəngin yaranma riskini artıran akrilamid formalaşır.
Cücərmiş və ya üzərində yaşıl ləkələr olan kartof
Cücərmiş kartofu istifadə etmək məsləhət görülmür, belə ki, artıq onun tərkibində faydalı maddələr qalmır. Yaşıl ləkələr isə solaninin yüksək miqdarda olmağından xəbər verir. Bu maddə isə öz növbəsində ürək bulanmasına, süstlüyə, böyrəklərin infeksiyasına, ürəyin aritmiyasına gətirib çıxara bilər.
Qabıqlı kartof
Kartofu qabıqla da yemək məsləhət görülmür. Tərkibində yüksək miqdarda solanin (əsasən də uzun müddət saxlanıldıqda) olduğu üçün qabığı soymaq lazımdır. Bundan başqa, zərərvericilərdən qorumaq üçün bitkiyə çox vaxt pestisidlər səpirlər.
Pis qoxulu kartof
Şirintəhər və ya kif iyi bitkinin korlandığını bildirir. Yaxşı kartofdan xoş torpaq iyi gəlir.
Sulu ləkələri olan kartof
Kartofun üzərində sulu ləkələrin olmağı, onun göbələk və ya bakteriyalara ("Erwina caratovora" kimi) yoluxmağından xəbər verir. Belə kartofu da yemək bişirən zaman istifadə etmək olmaz.
Paylaş:
Müəllif : Redaktor
Tarix:29-02-2020, 14:28
Sikayət
loading...
Загрузка...
Oxşar Xəbərlər
Alimlər müəyyən ediblər ki, kartof buxarda bişiriləndə və ya soyutmalananda orqanizm üçün faydalıdır. Lakin bəzən o, sağlamlıq üçün olduqca təhlükəli ola bilər:
Soyuducuda saxlanılan kartof
Soyuducuda saxlanıldıqdan sonra kartofun tərkibindəki nişasta şəkərə çevrilir. Bu cür kartofu diabetdən əziyyət çəkən insanlara istifadə etmək olmaz. Bundan savayı, belə kartof bişirilən zaman tərkibində xərçəngin yaranma riskini artıran akrilamid formalaşır.
Cücərmiş və ya üzərində yaşıl ləkələr olan kartof
Cücərmiş kartofu istifadə etmək məsləhət görülmür, belə ki, artıq onun tərkibində faydalı maddələr qalmır. Yaşıl ləkələr isə solaninin yüksək miqdarda olmağından xəbər verir. Bu maddə isə öz növbəsində ürək bulanmasına, süstlüyə, böyrəklərin infeksiyasına, ürəyin aritmiyasına gətirib çıxara bilər.
Qabıqlı kartof
Kartofu qabıqla da yemək məsləhət görülmür. Tərkibində yüksək miqdarda solanin (əsasən də uzun müddət saxlanıldıqda) olduğu üçün qabığı soymaq lazımdır. Bundan başqa, zərərvericilərdən qorumaq üçün bitkiyə çox vaxt pestisidlər səpirlər.
Pis qoxulu kartof
Şirintəhər və ya kif iyi bitkinin korlandığını bildirir. Yaxşı kartofdan xoş torpaq iyi gəlir.
Sulu ləkələri olan kartof
Kartofun üzərində sulu ləkələrin olmağı, onun göbələk və ya bakteriyalara ("Erwina caratovora" kimi) yoluxmağından xəbər verir. Belə kartofu da yemək bişirən zaman istifadə etmək olmaz.
Paylaş:
Müəllif :
Redaktor
Tarix:29-02-2020, 14:28
Sikayət
Загрузка...
Oxşar Xəbərlər
Xəbər lenti
Dünən, 11:49
4 milyona görə həbs edilən birjaçı tanış çıxdı - Alışanovun qardaşı oğlu, Elarizin kürəkəni…
10-01-2025, 17:08
Səmyar Abdullayev oğlunu Harvardda oxudur: Gözdən əlillərin pulları hesabına... - Başqa nə cür ola bilər ki?..
10-01-2025, 17:03
Polimer Materialları İnstitutunda “VEDİBASAR İNŞAAT” MMC ilə işbirliyini belə gizlətmək istədilər
10-01-2025, 16:57
Barəsində üç dəfə həbs qətimkan tədbiri seçilən şəxs icra başçısı olmaq istəyir – İDDİA/VİDEO
9-01-2025, 10:30
Yardımlı rayon icra hakimiyyətinin başçısı barədə rüşvət ittihamı - "Tikinti aparmaq üçün 3500 pul istəyirlər"
9-01-2025, 09:15
Lisenziyasız kosmetoloji fəalliyyət göstərən Aygün Abdullayeva…. Nə sertifikat kimsən sən?!!!!!-Araşdırma-Fotolar
9-01-2025, 08:54